Mediterrán gasztronómia, az itáliai konyha nem is létezhetne olívaolaj nélkül. Az olasz konyha kevés, ám kitűnő minőségű, friss alapanyagot használ. Ezért is nagyon fontos, hogy az ételek elkészítéséhez használt olívaolaj a lehető legjobb minőségű legyen. Kedvcsinálónak egy csokorba gyűjtöttünk néhány ízletes, könnyen elkészíthető receptet, amelyet Önök is kipróbálhatnak.
Csicseriborsó leves​​​​
Ezt a levest hűvös téli napokra ajánljuk. Pirított rozs- vagy házikenyérrel fogyasztva különösen finom!

Hozzávalók 4 személyre:
  • 30 dkg szárított csicseriborsó
  • 1 sárgarépa
  • 1 kisebb póréhagyma
  • 2 ágacska rozmaring
  • 2 babérlevél
  • 1 szál halványító zeller
  • 4 ek olívaolaj
  • só, bors ízlés szerint
  • 1/2 fehér főzőhagyma
  • 1,5 liter zöldségleves (készülhet leveskockából is)
  • 6 dkg passzírozott paradicsom
A szárított csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk, majd lecsöpögtetjük, és félretesszük. Ezután elkészítjük a zöldségalapot. A sárgarépát, a hagymát és a halványító zellert apróra vágjuk, és megpirítjuk 3 evőkanál olívaolajon. Ezután hozzáadjuk a lecsepegtetett csicseriborsót, majd megsózzuk. A rozmaring ágacskát és a 2 babérlevelet összekötjük, és hozzáadjuk a borsóhoz. A zöldséglevest apránként hozzáadjuk és lassú tűzön főzzük. Egy óra múlva beletesszük a passzírozott paradicsomot, és további 1 órán át főzzük. Tálalás előtt kivesszük a rozmaringot és a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, és tálalás előtt 1 kanál extraszűk olívaolajjal meglocsolva melegen tálaljuk!
Bruschetta caprese
A mozzarella sajtból, friss paradicsomból és bazsalikomból készülő caprese salátát sokan ismerik. Ennek a bruschettának az alapja is a jól ismert caprese saláta. Kitűnő előételnek vagy vendégváró falatnak.

Hozzávalók 4 személyre:
  • 4 szelet kb. 3 centi vastag házi-vagy rusztikus kenyér
  • 10 szem koktélparadicsom
  • 25 dkg mozzarella
  • 8 levél friss bazsalikom
  • 12 szem magozott fekete olajbogyó
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy csipet szárított oregánó
  • extra szűz olívaolaj ízlés szerint
A kenyérszeleteket a sütőben megpirítjuk, majd a fokhagymagerezddel bedörzsöljük, mintha fokhagymás pirítóst készítenénk. A koktélparadicsomokat és a mozzarellát kis kockákra vágjuk, egy nagy tálban összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajbogyót, az oregánót, a 6 összetépkedett bazsalikomlevelet és néhány kanál olívaolajat. Ezután a kenyérszeletekre halmozzuk a keveréket, és a megmaradt bazsalikomlevelekkel díszítjük. Tálalás előtt meglocsoljuk egy kis olívaolajjal.
Spaghetti aglio olio peperoncino
(Spagetti olívaolajjal, csípős paprikával és fokhagymával)
Ez a tésztaétel 10 perc alatt elkészül, és amilyen egyszerű, olyan finom. A fokhagyma a paprika és az olívaolaj fantasztikus ízkavalkádot alkot.

Hozzávalók 4 személyre:
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 40 dkg spagetti
  • 100 ml extra szűz olívaolaj
  • 2 db csípős vagy chili paprika
  • 1 ek. só
A spagetti főzéséhez feltesszük a vizet. Ügyeljünk arra, hogy a sót csak akkor adjuk hozzá, amikor a víz már forr, mert a sós víz lassabban forr fel. Közben egy mély serpenyőben, vagy wokban elkezdük melegíteni az olívaolajat, majd hozzáadjuk és megpirítjuk az aprópa vágott vagy zúzott fokhagymát és a karikákra vágott csípős paprikát. A kifőtt tésztát lecsepegtetjük és a serpenyőbe halmozzuk. Alaposan összekeverjük a fűszeres olajjal, és már tálalhatjuk is! Kitűnő választás egy gyors vacsorához, de váratlan vendégek betoppanásakor is biztos a siker vele!
Fokhagymás fűszerolaj​
A fokhagymás fűszerolaj remekül illik húsokhoz és halakhoz is. Elég ha grillezés előtt 20 perccel ecsettel megkenjük a hússzeleteket ezzel a fűszeres olajjal, és már kezdődhet is a sütögetés! Természetesen nagyszerű választás zöldségekhez és tésztákhoz is.

Hozzávalók 1 liter fűszerolajhoz:
  • 1 liter extra szűz olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
A megtisztított fokhagymagerezdeket félbevágjuk, és egy tiszta, száraz csatos, vagy jól záródó üveg aljára helyezzük, majd feltöltjük az üveget olajjal. A légmentesen lezárt üveget sötét, hűvös helyen tároljuk 4 hétig, hogy az olaj jól átvegye a fokhagyma ízét.​
Rozmaringos újburgonya
Ez az étel nagyon jó köret, de önálló fogásként is megállja a helyét. A legjobb zsenge, aprószemű burgonyából elkészíteni, és elegendő, ha a krumplikat csak alaposan lesúroljuk, nem szükséges hámozni.

Hozzávalók 4 személyre:
  • 80 dkg újburgonya
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ág rozmaring
  • 1 dl extraszűz olívaolaj
A sütőt előmelegítjük 180-200 °C-ra. Amíg a sütő melegszik, alaposan megmossuk a krumplikat, papírtörlővel megszárítjuk azokat, hogy jobban tapadjon rá az olaj. A tepsit vékonyan beolajozzuk, a fokhagymagerezdeket negyedeljük, és a krumplik közé tesszük a 2 rozmaring ágacskával együtt. A burgonyák nagyságától függően kb. egy órát sütjük, és sütés közben időnként forgassuk át a krumplikat.
Pesto alla Genovese
Olaszország Liguria tartományából származik ez a bazsalikomos tésztaszósz. Hagyományosan spagettivel fogyasztják, de nagyon finom pirítóssal is, de felszolgálhatjuk pirított baguetten party falatként. ​A pesto elkészítéséhez szükségünk lesz egy kőmozsárra is!

Hozzávalók:
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg friss bazsalikom levél
  • 10 dkg reszelt parmezán
  • 100 ml extra szűz olívaolaj
  • 1 ek fenyőmag
  • durva szemű tengeri só
Fontos, hogy ne mossuk meg a bazsalikomot, csak papírtörlővel, vagy egy százaz konyharuhával törölgessük meg a leveleket. A mozsárban krémessé zúzzuk a fokhagyma gerezdeket, majd hozzáadjuk a bazsalikom leveleket és egy nagy csipet durva szemű tengeri sót. A sóra azért van szükség, mert a sókristályok megkönnyítik a bazsalikom rostjainak pépesítését, és segít megőrizni a levelek élénk zöld színét. A pesto készítésekor a mozsártörőt balról jobbra mozgassuk, úgy, hogy a keveréket a mozsár falához nyomjuk. Amikor kicsordul a bazsalikom zöld leve, hozzáadjuk a fenyőmagot. Amikor a mag és a bazsalikom már jól összeállt krémes péppé, beletesszük a reszelt parmezánt, majd lassan keverés közben hozzácsorgatjuk az olajat. A szósz akkor van kész, ha szép, élénk színű, homogén állagú a pesto.
Teaworks - 2013 [Tw]