Pesto alla Genovese
Olaszország Liguria tartományából származik ez a bazsalikomos tésztaszósz. Hagyományosan spagettivel fogyasztják, de nagyon finom pirítóssal is, de felszolgálhatjuk pirított baguetten party falatként. ​A pesto elkészítéséhez szükségünk lesz egy kőmozsárra is!

Hozzávalók: Fontos, hogy ne mossuk meg a bazsalikomot, csak papírtörlővel, vagy egy százaz konyharuhával törölgessük meg a leveleket. A mozsárban krémessé zúzzuk a fokhagyma gerezdeket, majd hozzáadjuk a bazsalikom leveleket és egy nagy csipet durva szemű tengeri sót. A sóra azért van szükség, mert a sókristályok megkönnyítik a bazsalikom rostjainak pépesítését, és segít megőrizni a levelek élénk zöld színét. A pesto készítésekor a mozsártörőt balról jobbra mozgassuk, úgy, hogy a keveréket a mozsár falához nyomjuk. Amikor kicsordul a bazsalikom zöld leve, hozzáadjuk a fenyőmagot. Amikor a mag és a bazsalikom már jól összeállt krémes péppé, beletesszük a reszelt parmezánt, majd lassan keverés közben hozzácsorgatjuk az olajat. A szósz akkor van kész, ha szép, élénk színű, homogén állagú a pesto.
www.olivaitalia.hu