Ezt a levest hűvös téli napokra ajánljuk. Pirított rozs- vagy házikenyérrel fogyasztva különösen finom!
Hozzávalók 4 személyre:
- 30 dkg szárított csicseriborsó
- 1 sárgarépa
- 1 kisebb póréhagyma
- 2 ágacska rozmaring
- 2 babérlevél
- 1 szál halványító zeller
- 4 ek olívaolaj
- só, bors ízlés szerint
- 1/2 fehér főzőhagyma
- 1,5 liter zöldségleves (készülhet leveskockából is)
- 6 dkg passzírozott paradicsom
A szárított csicseriborsót egy éjszakára beáztatjuk, majd lecsöpögtetjük, és félretesszük. Ezután elkészítjük a zöldségalapot. A sárgarépát, a hagymát és a halványító zellert apróra vágjuk, és megpirítjuk 3 evőkanál olívaolajon. Ezután hozzáadjuk a lecsepegtetett csicseriborsót, majd megsózzuk. A rozmaring ágacskát és a 2 babérlevelet összekötjük, és hozzáadjuk a borsóhoz. A zöldséglevest apránként hozzáadjuk és lassú tűzön főzzük. Egy óra múlva beletesszük a passzírozott paradicsomot, és további 1 órán át főzzük. Tálalás előtt kivesszük a rozmaringot és a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, és tálalás előtt 1 kanál extraszűk olívaolajjal meglocsolva melegen tálaljuk!